mvizsla
user_avatar
Gazdi
Hozzászólások száma: 81
2011.09.21 17:10:07 Idéz
Gyönyörü történet!! Köszi, jó volt olvasni!!!
torpedrew
user_avatar
Fórum lakó
Hozzászólások száma: 456
2011.09.21 17:01:57 Idéz
Óóó, hát inkább én se láttam volna a képeket. emotions emotions
Édes-szomorú történet. emotions
Félix 2010. 06. 11.
kishuyci
user_avatar
Gazdi
Hozzászólások száma: 51
2011.09.17 19:57:03 Idéz
Én láttam Bélát még mikor szaladgált Bajánemotions
Bátaszék, Tolna megye
fetter.m
Új gazdi
Hozzászólások száma: 2
2011.01.16 16:18:14 Idéz
Zeusz,Niki:
A történet nagyon szívbe markoló volt.
Szép kutya volt,de inkább ne néztem volna meg a képeket emotions emotions
Ciki de kikönnyeztem,mikor láttam a véres pofiját. emotions emotions
Zeusz,Niki
user_avatar
Vizsla rajongó
Hozzászólások száma: 1049
2010.07.09 07:16:50 Idéz
A történet nagyon szívbe markoló volt.
Szép kutya volt,de inkább ne néztem volna meg a képeket emotions emotions
Ciki de kikönnyeztem,mikor láttam a véres pofiját. emotions emotions
Zeusz 2010.04.04.
Boncza
user_avatar
Fórum lakó
Hozzászólások száma: 273
2010.07.08 23:34:47 Idéz
a facebookon találtam, a baja kutyasorsok oldalon
az oldal azért jött létre, mert
"Megtelt a bajai gyepmesteri telep, lévén megszünt az I G Grenzenlos német állatvédő alapítvány és a bajai Kommunális Kht. közti 15!!!!! éves együttműködés, mely alapján a német alapítvány németországi és székesfehérvári menhelyekre szállította a kutyákat.
A német állatvédők tiltakoznak
A német cikk itt olvasható: http://www.interessengemeinschaft-grenzenlos.de/, a fordítás pedig itt:
http://bajaonline.hu/?page=content&content=kornyezetunk&almenu=4&bovebben=195 "

itt a link, ha valakit érdekel (vannak képek Bélárólemotions)
www.facebook.com/group.php?gid=112072475490893
szerkesztve: Boncza::2010.07.08 23:40:00
Ági - Balmazújváros (Hajdú-Bihar m.)
kozmami
user_avatar
Vizsla rajongó
Hozzászólások száma: 1905
2010.07.08 23:17:03 Idéz
Boncza, ez nagyon kedves történet! emotions emotions Én a Betyárt gyakran szólítom Bélának, többnyire akkor, mikor épp valami rossazságon kapom. Mondjuk ez már ritka, de a Bélázás megmaradt, inkább szeretetből mondom már.
Ezentúl majd tuti eszembe jut Baja Bélája is. emotions emotions
Betyár, 2009-04-18
Boncza
user_avatar
Fórum lakó
Hozzászólások száma: 273
2010.07.08 22:03:18 Idéz
A Sugovica˙parti város kutyájának igaz története

BÉLA A LEGENDÁS HÍRŰ NÉGYLÁBÚ „DÍSZPOLGÁR”

Egy kutya attól lesz híres, hogy emberéleteket ment meg. Baján ez fordítva van. Itt ugyanis a város lakói keltek egy eb védelmére. A szülővárosához kutyahűséggel ragaszkodó Béla idegenforgalmi nevezetességként vonult be a krónikákba.

A minap Budapest egyik vasúti pályaudvarán hangzott el a következő párbeszéd: Azt mondod bajai diák vagy? Akkor bizonyára ismered a Bélát. Mondd, mi van vele?... Képzeld, valaki ellopta a nyakörvét és az emlékérmét. Ha megtudom ki tette, kitekerem a nyakát - hangzott a válasz. Már egy évtizede nincs olyangyermek Baján, aki ne ismerné a Bélát. Nevén szólítják, etetik, símogatják, hiszen ez a vizsla szelíd, mint a bárány. Kevesen tudják azonban a kutya igaz történetét. Arra a kérdésre kié, hány éves, hogyan avatták „díszpolgárrá” sokféle mendemonda kering a városban.
Van, aki úgy tudja, a Bélát egy német túrista hagyta a Petőfi-szigeti kempingben. A másik, romantikusabb változat szerint gazdája meghalt, a kutya azóta is keresi. A történet drámaibb, de hepiendet ígér. A Bélát 10 évvel ezelőtt, 8-9 hónapos korában, ikertestvérével együtt, kicsapták az egyik Szent Antal utcai családi házból. Azért mert a két vizsla megfojtotta gazdája néhány galambját és bántalmazta a szomszéd macskáit - meséli Csóka Mária, aki a Bélának ma is gondját viseli Táncsics utcai kényszerlakásában. Az elkergetett ebek a Tóth Kálmán szobor melletti fenyőfa alatt húzódtak meg. Az egyiket magához vette egy Bácsbokodi asszony. A magára maradt kiéhezett árvát, a közeli fodrászat dolgozói etetgették hónapokig. Többen be akarták fogadni, ám senkinél sem volt maradása. Nevét a III. Béla Gimnáziumról kapta, hiszen a kutya reggelente megvárta a diákokat, akik szintén etetgették. Télen néha az osztályba is becsempészték. A Béla a Tanítóképző leánykollégiumának lakóit is gazdáinak tekinti. Minden nap menetrendszerűen megjelenik ezek az intézmények előtt. Napközben bemegy a postára szunyókálni. Onnan még sohasenik nem űzte el. Dél körül az áruházak, és éttermek előtt várakozik. Néha elcsatangol a húsárugyár elé egy-egy finom falatért. Az átjárókon megvárja amíg a lámpa zöldre vált, illetve figyeli mikor indulnak el az emberek. Piaci napokon (szerdán és szombaton) a főbejárat előtt ücsörög. Bevett szokásai alapján mindig tudni lehet hol lelhető fel. Ha botot, vagy fényképező gépet lát, faképnél hagyja az embert.
-Zsakó Feri bácsi és felesége1987-ben fogadták be a Bélát. A házaspár a Szentháromság tér 11-ben lakott (azóta már meghaltak). Talán ezért mondják, hogy ők voltak a gazdái. Valójában az történt, hogy el gázolt foxi kutyájuk helyét (egy jó meleg fotelt) foglalta el a Béla. De, csak éjszakára. Egyébként szabadon kószál. Sokszor bele rúgtak, mert kóbor állatnak nézték. Kuvaszokat, német juhászokat uszítottak rá. Ha megsérült napokig bent maradt Feri bácsiéknál, vagy nálam, de csak amíg gyógyultak a sebei. A gyepmestert kértük, ne vigye el. Jó ember volt. Szemet hunyt - meséli Csóka Maris néni.
Béla sorsa majdnem meg pecsételődött, amikor a postán egy Duna utcai kisgyerek megcibálta az alvó állat fülét. Az álmából felriadt kutya megharapta a gyermek kezét. Ez 1994-ben történt. Ha akkor az emberek nem veszik védelmükbe, azonnal el kellett volna pusztítani. De az oltási igazolásokkal, több állatorvos közbenjárására, sikerült igazolni, hogy nem a kutya volt a vétkes. A bajaiak Béla kutya iránti rokonszenve ekkor jutott igazán kifejezésre.
Sorsát ekkor már a városatyák is napirendre tűzték. Lipokatity József nyugalmazott főállatorvos javaslatára eldöntötték, hogy a Béláról élete végéig a város gondoskodik. Így vált élő legendává. Azóta nem bántják. Közkívánatra Széll Péter polgármester, 1995 november 30-án, délelőtt 10 órakor, a Béla nyakába ünnepélyesen egy övet csatolt, amelyen réztábla lógott. Ez volt belevésve: „Béla, Baja város kutyája”. Tévé-műsor készült, cikkeztek róla az újságok. Ma már ez a kutya idegenforgalmi látványosság. Sajnos, a nyáron valaki ellopta a nyakából az érmét. Nincs más hátra, kérni kell egy újat a polgármesteri hivataltól.
Méltán büszkék erre, a ma már őszülő vizslájukra, a Sugovica-parti város lakói. Nem is rá, hanem inkább arra, hogy nem hagyták a legendát lerombolni, elpusztítani. Talán egyszer majd emléket is állítanak a Bélának. A bajaiaktól kitelik.
Király László

BAJA BÉLÁJA

Mindörökre felelőssé válsz azért, amit megszelídítettél.
(Antoine de Saint-Exupéry: A Kis Herceg)

Baja város legendás hírű négy lábúja cserbenhagyásos gázolás áldozata lett a múlt hét végén. Széll Péter polgármester személyes közbenjárására műtéttel próbálták megmenteni a tizennégy éves ebet. Sajnos, a kutya, négyezer bajai polgár kedvence, menthetetlen volt.
Az eset 1999. június 8-án (Medárd) péntek délután öt óra körül történt, a Miklós utcai szerb ortodox templom környékén (Táncsics-Türr utca sarka). Az eb fejét erős ütés érte, de még talpra tudott állni. Lógó, törött állkapoccsal, vérző szájjal, kilógó nyelvvel tántorgott, amikor rátaláltak a Türr István utcai lakosok a 9-es számú ház kapuja előtt. Béla kutya ugyanis ide, Kemény Jánosné Margit nénihez járt be, amióta korábbi gondozója, Csóka Mária tavaly meghalt. De Béla voltaképpen kóborolt, csak télen választott magának gazdát, akihez éjszakázni járt. Napközben többnyire várótermekben vagy a postán melegedett.
A környék lakói délután hatkor értesítették dr. Sulyok Péter állatorvost, majd Mészárosné Czinger Gizellát a Türr utca 12-ből, aki a kutyát elszállította a rendelőbe. A röntgen öt szilánkos törést mutatott az alsó és a felső állkapcson. Három állatorvos is összedugta a fejét. Dr. Sirkó Éva a szekszárdi állatkórháztól, Dr. Stainer Róbert a kecskemétitől, Sulyok doktor pedig a budapesti állatorvosi egyetem sebészeti tanszékéről kért segítséget. Széll Péter, Baja város polgármestere is azonnal intézkedett. Autót, sofőrt szerzett, személyesen meglátogatta Bélát a város védencét. Megkérte az állatorvost, tegyen meg mindent, amit lehet, és biztosította arról, hogy állja a költségeket.
Mint kiderült, a műtétet a kórházak csak hétfőn vagy kedden tudták volna vállalni. Addig Béla éhen-szomjan nem bírta volna ki. Ekkor döntött Dr. Sulyok Péter úgy, hogy elvégzi a műtétet. Este kilenckor felnyitotta az állat pofázmányát. Mint kiderült, a sérülések olyan súlyosak, hogy se összecsavarozni, se sínbe rakni, se összevarrni nem lehet. A kutya többé nem lett volna képes önállóan étkezni. Másfél órás műtét után nem volt mit tenni, Bélát altatással az örök mezőkre kellett küldeni. Legendája tovább él, mint Rin-Tin-Tiné, Lassie-é, a Fehér Agyaré, a nyomozó Kántoré, vagy az életmentő Mancsé.

Király László
Megjelent: Petőfi Népe, 1999. június 20 (Vasárnapi Újság)
Ági - Balmazújváros (Hajdú-Bihar m.)