Sigma6
user_avatar
Gazdi
Hozzászólások száma: 43
2014.04.01 23:12:41 Idéz
Tisztelt Doktornő!
A tanácsát szeretném kérni! A kutyám már kölyök korában is furcsán ment. Sokat poroszkált és nem is futott olyan sokat és olyan gyorsan, mint a többi hasonló korú kölyök. Idén májusban lesz két éves. Amikor már nem csak furcsán ment, hanem emelgette is a lábát elvittem megint megnézték és azt mondták, hogy nincs semmi baja. Volt olyan orvos, aki azt mondta kölyök még majd megy még szépen is. Volt, amelyik azt mondta rossz szokás. Amikor egy éves kora után elkezdtem komolyabb sétákat tenni erdőn, mezőn akkor felmerült az a probléma, hogy KB 5-8Km séta után, amikor haza értünk nem tudott kiszállni az autóból. erre azt mondták izomláza van. Terheljem fokozatosan. Mostanra ott tartunk, hogy egy újabb orvas megállapította a térd ízületi problémát. Patela ficam. A kérdésem az lehet ezt a fajta betegséget gyógyítani vagy sem?
Tisztelettel egy aggódó gazda.
Bp. XX.ker.
SzTimi
Új gazdi
Hozzászólások száma: 2
2010.05.13 14:43:01 Idéz
Nagyon köszönöm a segítséget!
dr. Aradi Zsófia
Állatorvos
Hozzászólások száma: 47
2010.05.12 18:27:20 Idéz
Kedves Timi!

A "csetlést-botlást" nem csak diszplázia, vagy egyéb ízületi rendellenességek okozthatják, hanem akár az izmokat ellátó idegek rendellenességei is, pl. egy kezdődő porckorong-sérv, vagy időskori idegműködési zavar.
Bizonytalan mozgás, járás esetén először meg kell állapítani, hogy valóban egy (vagy több) ízület betegségéről van-e szó, vagy idegműködési zavarról, pl. csigolya-mesezedés, a fent említett sérv, vagy más egyéb ok miatt. Ettől függően a gyógykezelési, esetleg műtéti megoldás is sokféle lehet.
Javasolnék megbízható, e téren jártas szakember általi vizsgálatot, majd az ő javaslata alapján lehet továbbmenni, ha szükséges, röntgennel, egyéb vizsgálatokkal.
A Kisállat Ortopédiai Egyesület honlapján talál ezen a téren szaktekintélynek számító állatorvos kollégákat. Jobb nem sokáig húzni a dolgot, mert vannak vissza nem/ részben fordítható elváltozások, ahol sokat számíthat egy időben elkezdett gyógykezelés.

Sok sikert kívánok, üdvözlettel:
Aradi Zsófia
SzTimi
Új gazdi
Hozzászólások száma: 2
2010.05.11 10:38:31 Idéz
Tisztelt Doktornő!

Mi pár éve találtunk egy felnőtt vizsla kutyust, örökbe fogadtuk. Lassan a család részévé vált. Kb egy éve volt egy daganat a pociján, amit kiműtöttek. Akkor úgy tűnt, minden rendben van vele. Azonban az utóbbi időben azt látjuk, hogy egyre furábban jár.Megkérdeztem egy vizslás ismerősömet, innen szereztem tudomást a "tipikus vizslabetegségről", a diszpláziáról. Először még mulatságos is volt,ahogy olykor-olykor csetlett-botlott szegénykém, mikor napozás után felkelt, de ez már nem a lustaság. Nem akarom, hogy teljesen lebénuljon, van még valamilyen lehetőség a helyzet javítására? emotions
Gica
user_avatar
Vizsla rajongó
Hozzászólások száma: 1252
2010.02.06 07:32:46 Idéz
Nagyon köszönöm! emotions
Ziggy 2009.05.10. emotions Love, peace, harmony
dr. Aradi Zsófia
Állatorvos
Hozzászólások száma: 47
2010.02.05 19:16:24 Idéz
Kedves Gica!

Gondolom, akkor a DP szűrésre valamely erre "akkreditált" helyre fognak menni, ott úgyis megnézik (vagy megnézethetik) a kutyót fülétől a farkáig.
Valóban, a magyar vizsláknál nem gyakori (szerencsére) a csípőízületi diszplázia, ahogy a kolléga is mondta, de esetleg adódhat egyéb rendellenesség is, ami hátsó testfél problémát okozhat (pl. csigolyák összenövése).
A tápot illetően: nem szokott problémát okozni a váltás felnőtt tápra, sem a testalakulásban, sem egyéb szervi működésekben, amennyiben kiegyensúlyozott összetételű, jó minőségű tápot kap. Dog Chow vagy Orion - sajnos nem ismerem az összes tápmárkát, gyártót, így nem tudok megbízható véleményt mondani! Érdemes megbízható tenyésztőtől, vagy állatpatikában érdeklődni a kettő közti különbségről, akár az összetételt is megnézve!

Üdvözlettel:
dr. Aradi Zsófia
Gica
user_avatar
Vizsla rajongó
Hozzászólások száma: 1252
2010.02.04 20:03:40 Idéz
Köszönöm a kimerítő választ! Valószínűleg Osa Csabi javaslatához igazodva egy éves kora körül-max 5 hónapon belül-sort kerítünk a DP szűrésre. Lehet-e abból baj, ha már most, 9 hónaposan átállunk a felnőtt tápra, és etetjük addig, amíg szűrésre kerül a sor?(Tehát lehet, hogy egészen a kölyökkor végéig) Mivel eddig Dog Chowt kapott, így valószínűleg felnőtt tápban is erre esik a választásunk, vagy Arionra(ennek még utána kell érdeklődjek) Melyiket javasolja?
Amúgy mostanában mérséklődni látszik a "plöttyedtsége", tehát mintha kezdené utolérni a hátulja az elejét emotions A mi dokinkat is kérdeztem a dologról egy két hete kb, amikor voltunk nála, de szerinte feleslegesen aggódok, nem jellemző a vizslákra DP. Ez nemtörődömség, hozzá nem értés, vagy "tapasztalt szem"?
Ziggy 2009.05.10. emotions Love, peace, harmony
dr. Aradi Zsófia
Állatorvos
Hozzászólások száma: 47
2010.02.04 18:01:41 Idéz
Kedves Gica!

Először is, elnézést, hogy csak most válaszolok!
A leírtak alapján tényleg valószínű, hogy valamilyen (ízületi) fejlődési rendellenesség áll fenn a kutyusnál. Ennek vizsgálatára mindenképp ortopédiai területen jártas szakembert javasolnék, mivel mind a fizikális vizsgálathoz, mind egy esetleges röntgenfelvétel elkészítéséhez és annak kiértékeléséhez, gyógykezelési javaslat adásához rendelkezni kell megfelelő gyakorlattal, szaktudással és nem utolsó sorban felszereléssel, ami az állatorvosi rendelők többségében sajnos nincsen. Az alábbi linken találhat igazán megbízható, ezen a területen szaktekintélynek számító állatorvos kollégákat:

http://www.kisallatortopedia.hu/allatorvostagok

Egy téves diagnózissal és kezeléssel/műtéttel nem hogy a bajt nem orvosoljuk, de esetleg még árthatunk is.

Ha még nincsenek túl az ortopédiai "viziten", az Ön tennivalója:
- kímélet, inkább többször rövid ideig tartó játék, rövidebb séták, kerülendő az ugráltatás, lépcsőztetés,
- táplálás: JÓ MINŐSÉGŰ táp etetése (nem Pedigree vagy egyéb, közértben kapható, inkább állatpatikában vásárolt), VISSZAFOGNI az etetett mennyiséget, illetve, ha a kutyus ennyire hirtelen növésű, alacsonyabb energiatartalmú tápra való áttérés (ez lehet egy jó minőségű tápból a felnőtteknek való , vagy fogyókúrás, vagy "Restricted calory" -jellegű tápok - állatpatikában tudnak segítséget nyújtani - de mindig, mindig meg kell nézni a beltartalmi értékeket is! - érhetik meglepetések az embert...emotions
A fehérjékről: sok fehérje=sok foszfor, ami "kimossa" a szervezetből a kalciumot. A felnőtt kutya tápokban jellemzően kevesebb a fehérje, mint a kölyök/növendék tápokban, de mindig ajánlott megnézni az összetételt is a csomagoláson.
- kiegészítők: általában elmondható, hogy jó minőségű táp esetén, illetve, ha emellett kicsit visszafogjuk a növekedést(=kevesebb eleség, kevesebb energia adása, inkább kicsit alulkondis legyen a növekedés szakában, ezt később úgyis behozza a teste), akkor nem alakul ki csontfejlődési/növekedési zavar, így NINCS SZÜKSÉG csonterősítőkre vagy egyéb kiegészítőre.

Üdvözlettel, a fejleményeket várva:
dr. Aradi Zsófia
dessewffy nora
Gazdi
Hozzászólások száma: 74
2010.02.03 23:16:51 Idéz
En azt gondolom mivel nekem is volt egy kutyam akinak hasonlo tunetei voltak,hogy ez egy vele szuletett betegseg .Azoknal a kutyusoknal fordulhat elo akiknel a mama sokat vemhes.Tul vannak tenyesztve.Fajtiszta kutyaknal fordul elo .
Kivancsi vagyok mas velemenyre .
Gica
user_avatar
Vizsla rajongó
Hozzászólások száma: 1252
2010.01.15 13:31:29 Idéz
Kedves Doktornő!

Egy ideje már foglalkoztatott a gondolat, hogy lehet nincs minden rendben Ziggy hátsó "futóművével". Kisebb korában kevesebbet futkározott, mint amennyit én vártam volna egy vizslakölyöktől. Ráfogtam arra, hogy gyorsan nő, csetlik-boltik. Viszont mostanában már szaladgál, elég fürge tud lenni. Az "eleje" ennek megfelelően el is kezdett formálódni, erősödni. A hátulja kevésbé. Egy pittbull tenyésztő egyszer kérdezte, hogy nem gondoljuk-e, hogy esetleg diszpláziás, mert neki "gyanús". Szerinte-és szerintem is, bár én mindent túlaggódok- nem úgy szalad, ahogy kéne, nagyon zárja a hátsó lábait, gyakran akkor is, amikor áll, hamar leül, ha van valami... Ez mellé még nagyra nőtt is nőtt. Most 8 hónapos, és 66cm a marmagassága, és 25-30 kg között lehet a súlya.
Arra lennék kíváncsi, hogy mit tudok tenni addig, amíg elviszem a dokinkhoz, és szűrésre kerül esetlegesen a dolog. A későbbi lehetőségeknek utánaolvastam, de érdemes-e ilyenkor valamire figyelni? Pl több vagy kevesebb fehérje kell-e neki, leálljak-e a csonterősítővel, kell-e valami plusz táplálékkiegészítő? (megelőzendő a nagyobb bajt-ha egyáltalán lehet) Illetve ha szűrésre kerül sor akkor mi alapján válasszam ki a helyet? (nekünk nem kell róla semmilyen tanúsítvány, nem tenyészkutya vagy ilyenek, "csak" kedvenc)
Előre is köszönöm a válaszát!
Ziggy 2009.05.10. emotions Love, peace, harmony