Hosszú szőrű német vizsla fajtaleírása

Általános megjelenés

Erős, izmos testalkat, ugyanakkor tetszetős külső Értelmes és nemes kifejezés, határozott kontúrok, élénk, idegesség nélkül természet.

Fej

Megnyúlt, száraz, elég széles, a koponyai rész és az arcorri rész egyforma hosszúságú. A fejtető enyhén domború. A stop kifejezett. Az orr-hát elég széles és enyhén domború, erős állkapocs. A nemes megjelenést lényegében a fej biztosítja. A szukák feje keskenyebb.

Fogazat

Erős, korrekt és komplett, veleszületett, vagy szerzett hibák nélkül.

Fül

Széles és magasan tűzött, a fejhez simul, alul lekerekített. A fül hossza arányos.

Szem

Jól zárt. Minél sötétebb, annál jobb, közepes távolságban helyez-kednek el egymástól.

Orr

Lapos és többé-kevésbé barna.

Nyak

Erős, nemes, szép vonalban megy át a mellbe és a marba.

Mell

Mély, a könyökön alul érő, szélessége összhangban van az általános benyomással, a has enyhén felhúzott.

Hát

Erős, egyenes és rövid, a marnál kissé emelkedettebb, erős ágyékkal és enyhén csapott farral. A hát hossza megfelel a magasságnak, és így összes-ségében négyzet alakú formát mutat.

Farok

Jól tűzött, vízszintesen vagy enyhén felfelé hajlitva hordja, a hegyéig nyújtva. A túl hosszú vagy hibásan fekvő farok kis kurtítása meg-engedett. A jó zászló esetén a leghosszabb szőrzet a farok közepén talál-ható.

Mellső végtagok

A lapockák szilárdan fekszenek fel és felső szélük nem lehet a hátvonalnál magasabban. A lapocka, a felkarcsont, az alkarcsont és a lábcsontok elölnézetből egyenes vonalat alkotnak. A könyök egyenesen hátrafelé áll, csak erős mellkasnál áll egy kissé kifelé. A lapocka és a felkar nyugalmi állapotban majdnem derékszögben, a fel- és alkar lapos tompa-szögben áll.

Hátulsó végtagok

Hátulnézetből a csípő, a comb és a lábszárcsont függő-leges vonalat alkot. A lábközép és a csőnk jól szögellt. A farkaskőrmök eltávolítandók.

Mancs

Szorosan zárt, mérsékelten hosszú és kerek.

Szőrzet

A jó szőrzetre nagy figyelmet kell fordítani. Valóságos hosszú szőr legyen. A háton és a törzs oldalán 3 - 5 cm, a nyak alsó élén, a szügyön és a hason valamivel hosszabb. A végtagokat is dús, végük felé rövidülő szőrzet borítja. A fejszőrzet rövid, hogy a jó, száraz fejvonalak meglátszód-janak. A faroknak és a füleknek kifogástalanul jó szőrzettel kell rendelkez-niök, a lábujjak között sűrű a szőrzet.

Forrás:
Nemzetközi kutyaenciklopédia
Összeállította: Dr. Sárkány Pál
Terra, Budapest 1976
ISBN 963 205 052 5